Tänään parisuhdetta ja rakkautta pohdiskellessa alkoi mielessäni pyöriä laulu: ”…Mitä rakkaus on, mitä rakkaus on? Sitä kauan hain. Hetkenkö huumaa, valhettako vain?...” Kun englanninkielisen sanan LOVE pilkkoo osiin, pääsee rakkautta tarkastelemaan sisältäpäin. Mistä rakkaus koostuu? Miltä se tuntuu? Mitä se saa ihmisessä aikaan?
Tänään parisuhdetta ja rakkautta pohdiskellessa alkoi mielessäni pyöriä laulu: ”…Mitä rakkaus on, mitä rakkaus on? Sitä kauan hain. Hetkenkö huumaa, valhettako vain?...” Kun englanninkielisen sanan LOVE pilkkoo osiin, pääsee rakkautta tarkastelemaan sisältäpäin. Mistä rakkaus koostuu? Miltä se tuntuu? Mitä se saa ihmisessä aikaan?
Tunnekeskeisessä parisuhdeajattelussa LOVE-sanan jokainen kirjain saa oman sisällön. L (listen) merkitsee kuuntelemista, O (open) avautumista vastaanottamaan, V (validate) ymmärtävää oikeutuksen antamista ja E (express) omien tunteiden ja tarpeiden ilmaisua. Kun rakkaus avataan LOVE-avaimella, se tulee näkyviin syvällisenä, monitasoisena ja ihmisenä olemiseen kokonaisvaltaisesti vaikuttavana asiana.
Ihminen tarvitsee rakkautta selvitäkseen hengissä. Kun lapsi syntyy, hän on täysin riippuvainen hoitajan huolenpidosta. Kiintymyssuhde hoitajaan luo kasvualustan hänen myöhemmälle kokonaisvaltaiselle kehitykselleen. Sillä on suuri vaikutus myös kykyyn solmia ihmissuhteita. Tarve kiinnittyä toiseen säilyy meissä läpi elämän. Parisuhde on aikuisen kiintymyssuhde. Se on kuin turvasatama. Puoliso tuo turvaa silloin kun olemme hädässä. Turvallisuus edesauttaa itsenäistymistä. Mitä turvallisemmin olemme kiinnittyneinä puolisoomme, sitä itsenäisempiä pystymme olemaan suhteessa häneen. Tunnesuhteen laatu vaikuttaa myös siihen, miten koemme itsemme ja toiset tai miten käsittelemme elämään kuuluvaa stressiä.
Omaa kykyä kiinnittyä voi tarkastella, arvioida, ja kehittää LOVE-avainta käyttäen. Ensiksi kannattaa kutsua esiin myötätunto ja lempeys itseä kohtaan. Sitten voi aloittaa muistelemalla menneitä päiviä ja pohdiskella, millaisia hetkiä on viettänyt puolison kanssa. Mitä niihin on sisältynyt: arjen pyöristystä yhdessä, keskustelua, yhteistä tekemistä, läheisyyttä, seksiä ym. Sen jälkeen voi tehdä itselleen tarkentavia kysymyksiä:
L - Millainen kuuntelija olen? Miten erotan, milloin puolisoni puhuu arkisesta asiasta, ja milloin siihen liittyy jotain syvempää viestiä? Miten helposti pysyn virittäytyneenä kuulemaan, jos hän nostaa esiin itselleni hankalia aiheita tai jos hänen viestinsä on tunnelatautunut?
O - Miten olen puolisoni saatavilla? Millaista minun on kuunnella ja ottaa todesta sitä, mitä hän puhuu tai ilmaisee sanattomasti? Miten annan hänen viestinsä vaikuttaa itseeni? Kuuntelenko sitä kiinnostuneena ja kiireettömästi, vai lähdenkö reagoimaan ehkä vähättelevästi tai väistäen?
V – Millaista minun on kuunnella puolisoni kokemusta, jos se on erilainen kuin omani? Voinko säilyttää kiinnostukseni ja antaa hänen kokemukselleen oikeuden olla juuri sellainen kuin se on? Voinko osoittaa ymmärrystä ja hyväksyntää hänen ajatuksilleen, tunteilleen ja tarpeilleen?
E – Millaista minun on jakaa puolisolleni omia ajatuksiani, tunteitani, tarpeitani ja toiveitani? Voinko luottaa siihen, että hän kuuntelee viestini ja vastaanottaa sen vähättelemättä?
LOVE -avaimen käyttö sopii hyvin vaikkapa kesäloman parisuhdeharjoitukseksi. Pohtikaa ensin kumpikin yksin edellä olevia kysymyksiä ja merkitkää paperille arvionne itsestänne asteikolla 1-10. Istukaa sitten yhdessä alas ja jakakaa tulokset keskenänne. Virkistävää kesää kaikille.