Share |

Blogi

Yksinäisyydestä yhteyteen

Keskiviikko 18.10.2023 - Raili Tiihonen

Olin viime viikolla kollegani Akseli Mäkelän ja toimittaja Marja Salmelan kanssa tekemässä Suomen ACC:n ja Radio Dein yhdessä tuottamaa Mielen huoltoa -ohjelmasarjaa. Yksi aiheemme oli yksinäisyydestä yhteyteen. Nauhoituksen jälkeen olen löytänyt itseni tuon tuostakin ajattelemasta yksinäisyyttä. Aihe on yhteiskunnallisesti ajankohtainen ja pinnalla oleva puheenaihe. Menneiden korona vuosien aikana suuri joukko ihmisiä joutui olosuhteiden pakosta kokemaan yksinäisyyttä.

Enemmän kuin ulkoisia yksinäisyyden taustatekijöitä, olen pohdiskellut sisäisiä syitä yksinäisyyteen. Mikä tekee meistä arkoja suhteessa muihin ihmisiin? Mikä saa meidät karttelemaan, jopa eristäytymään? Mistä tällainen ohjelmointi on syntynyt mieleen?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: yksinäisyys, yhteys, ihmissuhteet, pelko

Uskallatko tuntea onnellisuutta

Torstai 20.8.2020 - Raili Tiihonen

Korona on tuonut elämään monenlaista tukaluutta viime kuukausina. Sen keskelle tuli kesä, ja millainen kesä! Lämpöä ja aurinkoa on riittänyt. Metsät pullistelevat marjoja ja sieniä.  Aivan kuin hyvä Jumala olisi ryhtynyt erityisesti lohduttamaan lapsiaan ankeiden aikojen keskellä. Tämä kaikki on saanut minut ajattelemaan onnellisuutta. Keskusteluissa ihmisten kanssa olen usein kohdannut myös onnellisuuteen liittyviä haasteita. ”Elämäni on yhtä tasaista harmaata. Tunnetasolla juuri mikään ei liiku...” Voisiko tämä olla kuvausta sinun elämästäsi? Oletko joskus hämmentynyt, kun joku lähelläsi kertoo siitä, miten kokee itsensä onnelliseksi? Milloin viimeksi olet ajatellut omaa onnellisuuttasi?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Tyhjäksi jääneet sivut

Maanantai 11.5.2020 - Raili Tiihonen

Viime aikoina on julkisuudessa aiheellisesti tuotu esiin huolta alhaisesta syntyvyydestä. Yritetään keksiä keinoja, joilla saada pariskuntia motivoitumaan lapsen hankkimisesta. Perheen perustaminen ei tunnu olevan muodikasta. Opiskelu- ja työelämän suorituspaineiden keskellä ajatus lapsesta voi jäädä taka-alalle. Lapselle ei tunnu olevan tilaa. Tämä on yksi kuva vallitsevasta tilanteesta. On myös muita kuvia. Yksi kertoo niistä pareista, jotka ovat suunnitellusti jättäneet hankkimatta lapsia. Toinen kuva kertoo, että on lukuisa joukko niitä pariskuntia, jotka yrityksistä huolimatta eivät saa omaa biologista lasta. Näiden, tahattomasti lapsettomien ääntä kuullaan harvemmin julkisuudessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: lapsettomuus, lapsen kaipuu, vaille jääminen

Pidetään kaikki mukana

Torstai 26.3.2020 - Raili Tiihonen

Elämme Korona-aikaa. Meille jokaiselle yksilöinä ja perheinä tämä on omanlaisensa aika. Jotkut meistä saavat mahdollisuuden vetäytyä omiin oloihin, kotoiluun ja rentouttavien asioiden pariin. Joillekin se tietää entistä haastavampaa arkea etätyön ja lasten kotikoulun yhteensovittamisessa. Ja kaikkea tuolta väliltä.

Olemme kriisissä globaalisti, yhteiskuntana ja myös yksilöllisesti. Meillä on hallitus, eduskunta ja viranomaiset, jotka johtavat kriisinhallintaa. Saamme paljon ajantasaista tietoa ja päivittyviä toimintaohjeita. Tällä kriisillä on kaksi kuormitusta huomattavasti lisäävää erityispiirrettä: Sen kesto on hämärän peitossa, ja se eristää ihmiset fyysisesti toisistaan.  

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Oletko tyytyväinen?

Perjantai 7.2.2020 - Raili Tiihonen

Olin kuuntelemassa tyytyväisyystutkija, psykiatrian professori Heili Koivumaa-Honkasen ajatuksia elämän tyytyväisyydestä ja inspiroiduin. Eivätkö kaikki meistä haluaisi olla tyytyväisiä ja onnellisia! Onnellisuuden etsiminen ja elämysten hakeminen voi olla monille jopa elämän tarkoitus. Mistä sinun onnesi rakentuu?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, tyytyväisyys, haavoittuvuus, tarvitsevuus

Tunnetko surun?

Tiistai 5.11.2019 - Raili Tiihonen

Pyhäinpäivänä muistelin edesmenneitä rakkaitani. Molemmat vanhempani ja nuorin veljeni ovat kuolleet jo vuosia sitten. Suruprosessi kaikkien kolmen menetyksen jälkeen on ollut omanlaisensa ja ottanut aikaa. Vuosien myötä suru on muuttunut kaipaukseksi ja rakkaudeksi.

Tunnetko_surun_2.jpg

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kun katson peiliin

Torstai 13.6.2019 - Raili Tiihonen

Ystäväni kertoi tilanteesta, joka oli puhutellut häntä: Muutaman vuoden ikäinen lapsi
mielensä pahoittaneena juoksi kädet levällään äitiään kohti ja heittäytyi tämän
syliin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ihmissuhteet, turvallisuus, syli

Harkitsetko eroa?

Perjantai 8.3.2019 - Raili Tiihonen

Riidalla, jota ei selvitetä, on taipumus etäännyttää puolisot toisistaan. Eroajatusten pyöriessä mielessä on hyvä kysyä itseltään, mistä haluaa eroon. On myös hyvä miettiä, mitä kaikkea ero toisi tullessaan. Avioerossa on useita eri prosesseja päällekkäin: juridinen, taloudellinen, konkreettinen ja psykologinen ero.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Voinko koskaan antaa anteeksi?

Keskiviikko 12.12.2018 - Raili Tiihonen

Hän satutti minua niin paljon, etten voi koskaan antaa anteeksi.” Kuulostaako tutulta? Oletko kokenut jotain tuollaista oman puolisosi taholta? Tai oletko ehkä itse satuttanut häntä?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kun pelottaa

Tiistai 23.10.2018 - Raili Tiihonen

Kävin pari viikkoa sitten katsomassa Kuopion kaupunginteatterilla Äidinmaa-musikaalin. Se on ylisukupolvinen tarina, jonka henkilöt yrittävät selvitä eteenpäin esiäideiltään ja -isiltään saamiensa taakkasiirtymien ja omassa elämässä kokemiensa haavoittumisten kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Syyssonaattia kuunnellessa

Sunnuntai 23.9.2018

Sain kutsun yhteistyöprojektiin Kuopion Kaupunginteatterin kanssa. Siellä esitetään tänä syksynä Ingmar Bergmanin 100 vuotis- syntymävuoden kunniaksi Syyssonaatti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Mitä rakkaus on, mitä rakkaus on...?

Lauantai 9.6.2018 - Raili Tiihonen

Tänään parisuhdetta ja rakkautta pohdiskellessa alkoi mielessäni pyöriä laulu: ”…Mitä rakkaus on, mitä rakkaus on? Sitä kauan hain. Hetkenkö huumaa, valhettako vain?...” Kun englanninkielisen sanan LOVE pilkkoo osiin, pääsee rakkautta tarkastelemaan sisältäpäin. Mistä rakkaus koostuu? Miltä se tuntuu? Mitä se saa ihmisessä aikaan?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kannatko minua sydämessäsi?

Perjantai 20.4.2018 - Raili Tiihonen

Kuulen usein asiakkaani sanovan, että ”…se oli aivan pikkujuttu, mistä tämä riita taas lähti. Ja sitten kärpäsestä tuli härkänen.” Toinen yrittää kertoa puolisolleen itselleen tärkeää asiaa. Toinen jatkaa omaa hommaansa kuunnellen ehkä vain toisella korvalla. Tuossa hetkessä puolisoiden välillä tapahtuu jotain.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Saanko sinuun yhteyden?

Sunnuntai 18.3.2018 - Raili Tiihonen

Kävin talvilomalla Andalusiassa. Kävelin puolisoni kanssa Torremolinoksen rantakatua. Ihmisiä oli paljon liikkeellä. Jossain vaiheessa takaa alkoi kuulua kirkasäänistä lapsen laulua. Ehkä nelivuotias tyttönen ajoi polkupyörällä ihmisvilinässä ja lauleli kulkiessaan. Ihmiset kääntyivät katsomaan. Näin hymyileviä kasvoja heidän joukossaan. Melko pian huomasin vilkuilevani taakseni hieman huolestuneena ja etsiväni katseellani tytön vanhempia. Tyttönen polki eteenpäin ja lauleli huolettomana. Muutaman hetken kuluttua takaa riensi nuori mies tytön luo. Hän oli varmaankin isä. Matka jatkui taas.

Lue lisää »

1 kommentti .

Parisuhde paremmaksi

Perjantai 23.2.2018 - Raili Tiihonen

Seuraavissa blogeissani tulen käsittelemään parisuhdetta. Millainen olisi hyvä parishde. Miten parisuhdetta pitäisi hoitaa? Milloin kannattaisi hakeutua saamaan ammattiapua?

Lue lisää »

2 kommenttia .

Hyvää uutta vuotta 2018

Sunnuntai 31.12.2017 - Raili Tiihonen

Metsä ei petä koskaan. Se tuo merkillistä rauhaa mieleen. Luonto hoitaa. Kuin olisi päässyt Luojansa syliin. Nyt lumi peittää alleen kesän kasvukauden väsyttämän luonnon. Se on kuin paksu, lämmin kapalo, jossa luonto tuutii. Se on lohduttava, hoivaava vaippa, joka peittää alleen sen, minkä piti syksyllä kuolla ja sen, mikä odottaa idullaan uuden kevään puhkeamista. Ja edelleen on hämärää, pimeääkin, vaikka pimeyden syvin laakso on sivuutettu.   Talvikuva.jpg

Lue lisää »

1 kommentti .

Muuri murtuu

Perjantai 3.11.2017 - Raili Tiihonen

Muuri_murtuu3.jpg

Kävin Berliinissä. Kiinnostuin erityisesti Saksan jakautumiseen liittyvistä historian vaiheista. Vierailin DDR-museossa. Kuljin yli kilometrin matkan entisen Itä-Berliinin rajalla, jossa kaupunkia jakanut muuri on jätetty historialliseksi muistomerkiksi. Pari kuukautta muurin murtumisen jälkeen vuoden 1990 alussa se täytettiin maalauksilla ja sai nimekseen East Side Gallery.  Yli sata taiteilijaa eri maista on ollut luomassa taideteosten sarjaa kannanottonaan muurin edustamaa väkivaltaa ja vapauden riistoa vastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Juuriltaan irrotettu

Perjantai 6.10.2017

Olen työurani aikana ollut työssä ulkomailla. Kielen oppiminen ja erilaisiin kulttuureihin sopeutuminen tuntuivat joinakin hetkinä haastavilta. Kielikoulun aikana sattuneet mokat olivat nolostuttavia. Nyt noille sattumuksille voi jo hyväntahtoisesti naureskella. 

 

 

Lue lisää »

1 kommentti .

Vapaudenpatsaalla

Sunnuntai 10.9.2017 - Raili Tiihonen

Kävin Latviassa: Riikassa ja Jurmalassa. Näin kauniita rakennuksia, muistomerkkejä ja patsaita. Pysähdyin Vapaudenpatsaalla. Katselin ihmisiä, kasvoja, silmiä, ilmeitä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.